Narodna nošnja tounjskog kraja među dvadeset šest najljepših nošnji Hrvatske

Vijesti
  1. prosinca 2017. godine u Kulturnom centru Travno s početkom u 19:00 sati održana je revija rekonstruiranih narodnih nošnji pod imenom „Obnovljena baština Hrvatske“. Organizator programa bio je Kulturni centar Travno te Posudionica i radionica narodnih nošnji iz Zagreba.

Na reviji narodnih nošnji „Obnovljena baština Hrvatske“ predstavljene su najljepše novoizrađene narodne nošnje koje su u proteklih sedam godina bile nagrađene ili pohvaljene na manifestaciji „Obnavljamo baštinu“ koja se održava u Trnjanima kod Slavonskog broda.

Tijekom sedam godina održavanja revije u Trnjanima na njoj se predstavilo 178 novoizrađenih ženskih i muških narodnih nošnji (131 ženska i 47 muških). Predstavljene su nošnje iz  Slavonije, Slavonske Podravine, Baranje, Bilogore, zagrebačkog Prigorja, Posavine, Banovine i Pounja, karlovačkog Pokuplja, Korduna, Jaskanskog Polja, Like i Ogulinsko – plaščanske doline, Ravnih kotara, Dalmacije, Bosanske Posavine, Bosne, Bačke, Subotice, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Slovenije, Crne Gore, Srbije, i Litve. U njihovoj izradi sudjelovala je 321 osoba koja se bavi tradicijskim tekstilnim rukotvorstvom.

Na reviji su  predstavljene narodne nošnje koje su od 2011. do 2017. godine osvojile prvu, drugu ili treću nagradu, odnosno koje su bile pohvaljene na bilo koji način u navedenom periodu. To je dvadeset šest ženskih i muških nošnji iz sljedećih mjesta: Selna (Slavonija, Brodsko Posavlje), Jezera (Dalmacija, otok Murter), Koraće i Tolisa (Bosanska Posavina, Bosna i Hercegovina), Gornji Viduševac (Banovina), Polača (Ravni kotari), Križevci (kalničko Prigorje), Šestine (zagrebačko Prigorje), Kraljeva Sutjeska (srednja Bosna, Bosna i Hercegovina), Beravci (Slavonija, Brodsko Posavlje), Hrvatski Čuntić (Pounje, Posavina), Vrbanja (Slavonija, Cvelferija), Orubica (Slavonija, novogradiška Posavina), Glina (Banovina), Trnjani (Slavonija, Brodsko Posavlje), Brodski Varoš (Slavonija, Brodsko Posavlje), Prekopakra (Slavonija, okolica Pakraca), Tounj (Ogulinsko – plaščanska dolina), Baranjsko Petrovo Selo (Baranja) i Bizovac (Slavonija, Valpovština).

U programu revije sudjelovali su Kulturno umjetničko društvo „Lovor“ iz Trnjana, Folklorni ansambl veterana „Zagreb-Markovac“ iz Zagreba, a samostalni nastup imali su svirači tradicijskih instrumenata Slađan Poljak, Mario Gusak i Filip Kaurić.

Podsjetimo, 2012. godine zimska narodna nošnja tounjskog kraja osvojila je treću nagradu na reviji „Obnavljamo baštinu“ u Trnjanima. Sljedeće godine, 2013. KUD „Tounjčica“ se na navedenoj reviji predstavio ženskom svadbenom narodnom nošnjom tounjskog kraja, a 2014. godine narodnom nošnjom tzv. božićnog gosta. Rekonstruiranjem narodnih nošnji KUD „Tounjčica“ njeguje suradnju s Posudionicom i radionicom narodnih nošnji iz Zagreba. Financiranje rekonstrukcije narodnih nošnji KUD „Tounjčica“ ostvaruje se participiranjem u projektima Ministarstva kulture, Karlovačke županije i Općine Tounj. Na taj je način  KUD „Tounjčica“ kompletirao dvadeset i pet različitih narodnih nošnji tounjskog kraja koje se redovito predstavljaju na nastupima i revijama diljem Republike Hrvatske.

Branko Rumenović

Izvor: Posudionica i radionica narodnih nošnji, Kulturni centar Travno

Fotografije: Šokački portal

 

Prijašnje vijesti

Nastavak uređenja izvora Tounjčice u sklopu poučne staze špilja – Tounjčica

tounj

Slap u Šušnjarima

tounj

Poziv na svečanost obilježavanja dana Općine Tounj i Dana župe Sv. Ivan Krstitelj

tounj
Skip to content