Na putu do mora i Slavimo Mariju

Vijesti Zanimljivosti

U petak, 22. studenoga 2019. godine u Kulturnom centru Travno održana je revija narodnih nošnji naziva “Na putu do mora”. Revija je predstavila narodne nošnje vezane uz povijesne ceste Karolinu, Lujzijanu, Jozefinu i Rudolfinu. Uprizorene su nošnje iz karlovačkog i ozaljskog Pokuplja, Gorskog kotara, Istre, okolice Ogulina, Senja i Novog Vinodolskog te kvarnerskih otoka, Krka, Cresa, Lošinja i Suska. Na reviji je predstavljena i zimska muška narodna nošnja Tounja koja je u privatnom vlasništvu Branka Rumenovića.

U sklopu ove revije predstavljene su i rekonstruirane narodne nošnje koje su izrađene u sklopu projekta “Make it new”. U programu su nastupili i članovi FA „Zagreb – Markovac“ te dječja skupina KUD-a „Sesvete“ (Izvor: Posudionica i radionica narodnih nošnji, Zagreb).

U nedjelju, 24. studenoga 2019. godine nakon svete mise članovi KUD-a „Tounjčica“ predstavili su knjižicu “Slavimo Mariju”. Knjižica je plod dugogodišnjeg istraživanja na području Tounja vezan za marijanske pjesme, molitve i običaje. U sklopu predstavljanja knjižice članovi KUD-a izveli su nekoliko tradicionalnih marijanskih pjesama tounjskoga kraja. Knjižicu je financirala tvrtka Foorest Green d.o.o. iz Zagreba, a nazočnima je darivana.

Knjižicu je izradio Branko Rumenović, a članove KUD-a za nastup je pripremao Sani Francetić. I ovaj put članovi KUD-a pripremili su jedan mali lijepi događaj za Tounjce. Članovi KUD-a dobili su pljesak za svoje aktivnosti, te puno lijepih komentara i čestitaka za svoj nastup. Vidno zadovoljni, s knjižicom u ruci i osmjehom na licu, Tounjci su se kratko zadržali komentirajući predstavljanje knjižice te se uputili kućama.

Osim revije i predstavljanja knjižice, članovi KUD-a neumorno rade na prikupljanju materijala za monografiju o narodnoj nošnji tounjskoga kraja, te na brojnim drugim projektima koje planiraju realizirati u skoroj budućnosti. U pripremi je i zapis božićnih običaja, te nastavak sviranja “po tovunjski”.

Branko Rumenović

Prijašnje vijesti

Završena rekonstrukcija, opločenje starog nogostupa od naselja Zdenac (rotor) – do naselja Tounj (centar)

tounj

OBILJEŽEN DAN POBJEDE- OLUJA 2019. U TOUNJU ZA ČITAVU BIVŠU OPĆINU OGULIN.

tounj

Poziv na svečanost 24.06.2012.

tounj

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Skip to content