7. Božićni koncert: Radujte se narodi

Vijesti

26.12.2018. godine KUD „Tounjčica“ organizirao je 7. božićni koncert naziva „Radujte se narodi“. Uvod u koncert bila je pjesma „Radujte se narodi“ i to u izvedbi dječje skupine, a nastavili su je pjevati članovi izvorne skupine. Uzvanici su imali prilike čuti nekoliko starih božićnih pjesama tounjskoga kraja te upoznati aktivnosti KUD-a u kojima često sudjeluju.
U pauzi između izvođenja božićnih pjesama predstavljena je rekonstruirana muška narodna nošnja tounjskog kraja koja je nastala između dva svjetska rata. Nošnja je izrađena uz pomoć Općine Tounj te financirana iz sredstava Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Nošnja je izrađena u Posudionici i radionici narodnih nošnji u Zagrebu.

Tijekom proljeća 2018. godine u KUD-u je osnovana sekcija „Rukotvorine“. Zajedničkim radom članovi sekcije „Rukotvorine“, njih 13 pripremilo je izložbu. KUD je dodijelio 3 nagrade za najoriginalniji proizvod i najljepše uređeni izložbeni prostor. U prosudbenoj komisiji bili su: Manuela Mihaljević Sabljak, Vedrana Sabljak i Nikolina Matešić. Na izložbi su sudjelovali: Renata Rebrović, Ivana Capan, Franjo Vukmanić, Mare Brletić, Blaženka Crnić, Marica Brletić, Snježana Vukmanić, Blaženka Mejašić, Ivanka Andrijić, Ivana Brletić, Bosiljka Čigoja Šibarić, Kristina Brozović i Jasmina Capan. U kategoriji za najoriginalniji proizvod nagrađeni su: Franjo Vukmanić, Blaženka Crnić, Mare Brletić i Marica Brletić. U kategoriji za najuređeniji izložbeni prostor nagrađeni su: Snježana Vukmanić, Ivanka Andrijić, Marica Brletić i Bosiljka Čigoja Šibarić.

Nakon predstavljanja članova sekcije „Rukotvorine“ i dodjele nagrada, svoj rad predstavili su i učenici Gimnazije Bernardina Frankopana iz Ogulina. Učenici su predstavili svoju vježbeničku tvrtku Elegancija znanja d.o.o.

Zbor mladih župe Blaženog Alojzija Stepinca iz Ogulina SANTO predstavio se s nekoliko crkvenih pjesama, a izveli su i Marijansku pjesmu tounjskoga kraja „Da sam sitna ljubica“.
Po samom završetku koncerta članovi KUD-a izveli su igrokaz „Oj Tovunju, grade od starina, u tebi je živiti milina“. U navedenom igrokazu predstavljene su radne verzije narodnih nošnji te običaji spremanja, sušenja sijena, pranja robe, donošenja hrane na njivu te općenito života u Tounju.

Koncert je završio zajedničkom pjesmom Radujte se narodi, koju su izveli svi članova KUD-a i svi uzvanici. Pjesmu i svirku su predvodili članovi novog tamburaškog sastava KUD-a.
Koncert je završio u pjesmi i veselju, a članovi KUD-a zahvalni su i prijateljima koji su pomogli da se ovaj koncert odvije u što boljolj atmosferi: Vesna Kovačević, Ženska udruga Katarine Josipdol, P.Š. Lucije Capan iz Tounja, Caffe bar Valentino iz Tounja, Caffe bar Snoopy iz Ogulina, Hotel Frankopan iz Ogulina, Restoran Gradina iz Josipdola, OPG Franjo Capan.

Prijašnje vijesti

Vodovod Zdenac-Brletići

tounj

Dodjela stipendija 2019.-2020.

tounj

OBAVIJEST O besplatnoj edukaciji u okviru projekta „Održivi turizam kroz društveno poduzetništvo“

tounj
Skip to content