3. smotra folklora u Podravskoj moslavini

VijestiZanimljivosti

P.Moslavina 009Kako bi sačuvali i nastavili njegovati stare običaje, izvornost pjesme, plesa, glazbe i nošnje svoga kraja, te mještanima prikazali i kulturnu baštinu drugih krajeva KUD „Slavonac“ iz Podravske Moslavine organizirao je 21. rujna 2014. godine treću smotru folklora.

Smotra folklora započela je u 16 sati kratkom povorkom kroz mjesto, a nakon povorke uslijedio je nastup KUD-ova. Nastupili su: KUD „Slavonac“, Podravska Moslavina, KBD „Zavidovići“, Zavidovići iz Bosne i Hercegovine, KUD „Matija Gubec“, Donji Miholjac, KUD „Tounjčica“, Tounj, KUD „Karmento“, Siklos iz Mađarske, KUD „Crkvari“, Orahovica i KUD „Zora“, Piškorevci. Organizatori Smotre su Općina Podravska Moslavina i KUD „Slavonac“, Podravska Moslavina.

P.Moslavina 085Na Smotri su se predstavili i članovi KUD-a „Tounjčica“ iz Tounja i to izvorna skupina i tamburašku sastav KUD-a izvedbom Spleta tounjskih pjesama i plesova. Izveli su pjesme: „Na livadi“ i „Aj, sinoć sjala, jedna zvijezda mala“ te plesove „Staro tovunjsko kolo“, „Tovunjsko kukunješce“, „Đipac“ i „Tovunjski drmeš“.

Tounjci su se predstavili izvornim folklorom tounjskog kraja te osvojili brojne simpatije publike i pri tom ostvarili brojne kontakte i pozive za daljnja gostovanja. Zanimanje za izvorni folklor i očuvanje tounjske tradicijske baštine iskazali su i brojni mediji. Tako su članovi KUD-a „Tounjčica“ dali izjave za lokalni radio i televiziju.

Daleki put u Slavoniju članovi KUD-a iskoristili su za druženje i zabavu. Na putu su posebno do izražaja došle mlade članice koje su svojom pjesmom obradovale dugogodišnje članove. Osim najmlađih članova, na ovoj Smotri bio je i najstariji član KUD-a, Ivan Cvitanović, koji u KUD-u djeluje od 1971. godine odnosno od samih početaka rada i djelovanja KUD-a. Zajedničkim naporom, smotra folklora ostat će u lijepom sjećanju i dati snage za daljnje pripreme. Bio je ovo put, obnove i prikupljanja snage za mnogobrojne probe, nastupe, druženja i projekte. Uz ovako mlade i vedre članove KUD-a, koji djeluju u suradnji s odraslim i starijim članovima, KUD očekuje uspješno nadolazeće razdoblje.

Branko Rumenović

Prijašnje vijesti

Obavijest fizičkim i pravnim osobama

tounj

II. ponovna javna rasprava za prostorni plan

tounj

ZAVRŠENI RADOVI NA OBNOVI – ČIŠĆENJU ZAŠTIĆENOG KULTURNOG SPOMENIKA IZVORA VRELO „ BOŽIDAR“ –FUNTANA U TOUNJSKOM POTOKU

tounj
Skip to content