Uskoro – Tounjski plemeniti pljesnivac

Općina Važne vijesti Vijesti

Tounjski sirU srijedu, 23. svibnja, u Tounju je boravila ekipa Hrvatske televizije. Ovaj puta žele svjedočiti rođenju nove vrsti sira iz našeg kraja. Novi proizvod iz redova već priznatih i poznatih tounjskih sireva, trebao bi dobiti službeni naziv – ”Tounjski plemeniti pljesnivac”.
Pred kamerama ekipe sa HTV-a položeni su kavezi u špilju Tounjčicu. Plemeniti sirevi obrasli modrom plijesni vrlo su traženi i imaju karakterističan miris i okus, a posebno su cijenjeni među pravim gurmanima koji, uz dobru kapljicu, vole kušati i dobar zalogaj.

Ideja je rođena na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Nikole i Ružice Pahera, a odnosi se na dvije vrste tounjskih sireva koji su svoju prepoznatljivost na hrvatskoj gastro sceni već odavno postigli – svježi i dimljeni sir. Spomenuti sirevi, sada obogaćeni plavom plemenitom plijesni, ”odležati” će 21 dan u lokalnoj špilji Tounjčici koja, prema svim pokazateljima, ima idealne uvjete za zrenje i razvoj plijesni. Naime, unutrašnjost ove špilje osigurava postojanu temperaturu od 12 stupnjeva i njenim špiljskim ”odajama” konstantno cirkulira zrak, a upravo takav ambijent najviše odgovara razvoju plijesni. Nakon zrenja, tounjski plemeniti pljesnivac će otići na analizu u ruke stručnjaka Zavoda za mljekarstvo s Agronomskog fakulteta u Zagrebu i tada ćemo dobiti službenu potvrdu da li je Tounjski plemeniti pljesnivac nova zvijezda hrvatske gastro scene.

Sirevi ovog tipa uglavnom se serviraju na kraju obroka, kao delikatesa uz crno vino, a s obzirom na njihov intenzivan okus, preporučljivo je uzeti tek jedan komad. Najpoznatiji takvi sirevi dolaze iz Francuske gdje su i osobito popularni, a među njima najpopularniji je svakako roquefort koji svoje porijeklo vuče iz pećina u blizini francuske granice sa Španjolskom. Legenda kaže da se u pećinu sklonio mladi pastir kako bi na miru pojeo kruh sa sirom, no ugledavši lijepu djevojku, otrčao je za njom i zaboravio na obrok. Kad se poslije nekoliko tjedana vratio do pećine, ugledao je pljesnjiv sir.
Usprkos izgledu sira, odlučio ga je kušati i oduševio se okusom. Manje-više i ostale priče o povijesti pljesnivih sireva uključuju posve slučajna otkrića koja su često posljedica zabune ili greške.

Po svemu sudeći, Tounjski plemeniti pljesnivac ima sve predispozicije da postane nova vrsta sira i nova zvijezda hrvatske gastro scene, pa tako i gastroturizma. Njegovu priču ispričat će i nacionalna televizija. Reportažu o tounjskom pljesnivcu pogledajte već ovu nedjelju 27. Svibnja 2012. na prvom programu HRT-a, u poljoprivrednoj emisiji ”Plodovi zemlje” s početkom u 12.25 h.

Prijašnje vijesti

Uređenje zgrade vatrogasnog doma u Zdencu i okoliša

tounj

ZAVRŠENI RADOVI NA DRUŠTVENOM DOMU TOUNJ-KUD TOUNJČICA U TOUNJU

tounj

Obilježen dan Općine Tounj

tounj

3 komentara

Zlatko 29/05/2012 at 03:16

Mi Hrvati u Australiji se vrlo ponosimo sa novim dizajnom Tounjskog Skripavca u koji je obitelj Nikole i Ružice Pahera ulozili veliki dugogodisnji trud kao i financijska ulaganja.

Tounj je jedan vrlo ljepi grad sa plemenitim i vrijednim stanovnistvom. Tounj je na dobrom putu da si stvori jednu prekrasnu turisticku ponudu koja bi mogla biti i uklopljena u jednu svjetsko turisticku ponudu.

Mi Tounjci u inozemstvu bi voljeli da Opcina Tounj razmisli o gradnji jedne gallerije u starinskom stilu gdje bi gosti iz inostranstva mogli kupiti lokalne proizvode i pogledati si slike povijesti Tounja i Hrvatske kada su se hrabri Tounjci jos borili sa Turcima.

Pecina u Tounju je prekrasni dio turizma u Tounju, sto vjerujem da se moze dobro pokazati gostima Tounja.

Nasa Tounjska srca uvijek ce jednako kucati bez razlike gdje se nalazimo…

Ljepi Pozdrav iz Morningtona – Australija

Zlatko Capan
http://www.mercataworld.com/

Odgovori na komentar
dubravka capan 19/06/2012 at 06:14

Sve pohvale načelniku , a i svim tounjcima koji rade na unapređenju života u malom Tounju koji zaslužuje mjesto u turističkoj ponudi lijepe naše Hrvatske, samo tako nastavite i vjerujem da će se sav trud uskoro isplatiti i da će naše malo mjesto obilaziti turisti . Pridružujem se mišljenju gosp. iz Australije za izgradnju galerije, a možda i neko kupalište na Tounjčici. Bilo bi lijepo kada bi se uredio i prilaz do vode u Orljaku i stari mlin koji tamo postoji, jer s time bi se i sela koja pripadaju Tounju uključila u promicanje turističkih ljepota mjesta, a iskreno i mi svi koji živimo većinom u Zagrebu, Rijeci mogli bi se družiti uz vodu , roštiljati, šetati , voziti bicikle .

Lp

Odgovori na komentar
Ankica Trbojević 02/12/2016 at 20:27

Predivno…!
Sve pohvale načelniku i svima koji sudjeluju u projektu i razvoju Tounja.

Odgovori na komentar

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Skip to content