Svetkovina Rođenja sv. Ivana Krstitelja proslavljena u Tounju

Vijesti

Župa Tounj svečano je u ponedjeljak 24. lipnja proslavila svetkovinu nebeskog zaštitnika, Rođenje Sv. Ivana Krstitelja koji se slavi i kao Dan općine. Ova župa u Ogulinskom dekanatu smještena na Jozefinskoj cesti uz veliki kamenolom poznata je po jedinstvenom dvokatnom mostu.

Misno slavlje predvodio je profesor na Katoličkome bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu dr. Tonči Matulić u koncelebraciji mjesnog župnika dr. fra Ante Bekavca, kao i više subraće Hercegovačke franjevačke provincije među kojima i mr. fra Ivana Landeke ml., dr. fra Draženka Tomića, fra Šimuna Oreča te više svećenika Ogulinskog dekanata. Liturgijsku glazbu predvodio je zbor bogoslova i domaćih pjevača u narodnim nošnjama uz orguljsku pratnju bogoslova Frana Čorića. Misi su nazočili brojni hodočasnici župa Ogulinskog dekanata kao i gosti iz Šandrovca kod Bjelovara.

Sv. Ivan Krstitelj je bio zadnji prorok Starog zavjeta i bio je onaj koji je stasao u preteču spasitelja te onoga koji iskoračuje iz Starog u Novi zavjet. Koliko je on značajan govori činjenica da Crkva slavi samo tri rođenja, Isusa, Marije i Ivana Krstitelja. Za njega je Isus rekao da nije nikada od žene rođen veći od Ivana. Lukino evanđelje govoreći o njegovu imenu ističe njegovo značenje, jer premda je bio jedini sin svojih roditelja Zaharije i Elizabete koji su ga dobili u poodmakloj dobi, nije ime dobio po ocu, velikom svećeniku što je bio običaj u Židova, već je dobio ime Ivan, što znači Bog je milosrđe. Nakon boravka u pustinji gdje se hranio skakavcima i medom te bio odjeven odjećom od devine dlake, kasnije propovijeda i krsti na rijeci Jordanu naviještajući dolazak Mesije. Bio je posljednji prorok Starog zavjeta koji je završio mučeništvom od kralja Heroda. Kao što je u Ivanovo vrijeme kopnila moć moćnika tako i danas kopni slava i moć političkih stranaka. Mnogi odlaze u ropotarnicu povijesti, a trajna ostaje samo riječ Božja, rekao je u homiliji dr. Matulić.

Misi je nazočio načelnik Tounja Ivica Sopek, a nakon mise održano je pučko veselje uz nastup domaćeg KUD-a Tounjčice i gostiju KD Šandrovca iz Bjelovarsko-bilogorske županije.

Preuzeto sa: https://ika.hkm.hr

Prijašnje vijesti

Postavljene kamere i video nadzor u funkciji

tounj

POČELA OBNOVA ŽUPNE CRKVE SV. IVAN KRSTITELJ TOUNJ

tounj

Igra kolo, Ogulin, 2020.

tounj

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Skip to content