Međunarodna smotra folklora u Zagrebu i KUD Tounjčica iz Tounja

0
706

Ove godine u aktivnosti KUD-a “uvukla” se i jedna vrlo bitna manifestacija. Riječ je o Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu. Sve je započelo ovako. Na jednoj nama običnoj probi predsjednik KUD-a Branko Rumenović nam je kazao da smo pozvani na Međunarodnu smotru u Zagreb, mnogi od nas nisu ni znali što je to, pa smo dobili vremena da razmislimo do iduće probe,proguglamo te se odlučimo hoćemo li prihvatiti poziv. Sljedeći puta nismo ni dvojili, svi smo jednoglasno odlučili da idemo, te smo prihvatili tu odgovornost da sve dobro pripremimo i uvježbamo do 19. srpnja 2019. godine. KUD za ovaj nastup pripremaju Sani Francetić, Kristijan Vukojević i Branko Rumenović.

Već za nekoliko tjedana imali smo probno snimanje i gospodin Vido Bagur došao je vidjeti što to pripremamo. Uz još neke dodatne finese sredili smo cijelu koreografiju od početka do kraja. Nakon tog snimanja mi opet nastavljamo vježbati i usavršavati ono što pripremamo.Ubrzo nam se ponovo najavljuje gosp. Vido te kaže da sada idemo snimati pod most za promotivni letak. No,sada bih vam htjela reći nekoliko riječi o samoj Smotri, da ne pišem samo o KUD-u i našim pripremama i, jer možda ne znaju svi što je to i koliko je ta manifestacija bitna cijelu RH, a ponajviše za naš mali KUD.

Međunarodna smotra folklora je najuglednija manifestacija tzv. izvornog folklora u Hrvatskoj, odnosno folklornog amaterizma posvećenog njegovanju i prikazivanju zavičajne baštine. Održava se u Zagrebu od 1966. godine pa sve do danas. Cilj joj je promicati baštinite vrijednosti svih naroda i kultura i pridonositi nastojanjima da se u globaliziranom svijetu sačuvaju kulturne različitosti. Sama smotra odvija se od 17.-21.7.2019. na raznim dijelovima Zagreba.

Ovogodišnja tema je „Karolinom i Lujzijanom do Rijeke“, prikazat će se i manje poznata susretišta različitih kulturnih utjecaja i veza s urbanim središtima na koja su značajno utjecale prometne infrastrukture poput Karoline, Jozefine, Lujzijane i Rudolfine. Nastupit će folklorna društva i pojedinci koji prikazuju različitosti hrvatske etno baštine, predstavnici nacionalnih manjina, Hrvati iz susjednih zemalja i iseljeništva, uz petnaestak ansambala koji će predstaviti baštinu drugih naroda i kultura.

Petra Juraić

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.