Izgradnja spomenika radnika u kamenolomu Tounj

Vijesti

Poštovani mještani općine Tounj

OLYMPUS DIGITAL CAMERADesetljećima postoji ideja o gradnji kipa radnika u kamenolomu Tounj iz razloga 140 godina tradicije i eksploatacije tehničko građevnog kamena u Tounju. U ne tako dalekoj povijesti mnogi naši očevi, djedovi i rođaci izgubili su život radeći ovaj mukotrpni posao minera-radnika i penjača po stijenama-etaži kamenoloma, penjući se na konopcima postavljajući eksploziv u kamenu stjenu dok nije postojala mehanizacija za bušenje kamena i sl.

Obično svi grade spomenike poznatim ljudima kroz povijest dok „malom“ radniku koji je čitav život okupan u znoju i žuljevima radeći po teškim vremenskim prilikama nitko ne pridaje pažnje iako bez tih „ malih“ a u stvarnosti velikih i vrijednih radnika i poštenih ljudi ništa ne bi postojalo pa ni kamenolom Tounj koji je uvijek bio ponos mnogih generacija i simbol krvavo zarađene dnevnice i opstanka Tounjskog kraja još malo pa stoljeće i pol.

Općinsko vijeće općine TOUNJ u prošlom sazivu pod predsjedanjem Nikole Katić prihvatilo je prijedlog načelnika ing. Ivice Sopek da se takvo spomen obilježje izgradi i postavi u središtu općine kao zahvalnost svim generacijama radnika koji su mukotrpno radili ovaj teški posao i ostavili dugu tradiciju novim generacijama. To je bila i želja jednog od najboljih direktora IGM-a Josipa Franjkovića koji je puno napravio za Tounj i tadašnjih 150 radnika i neke ideje su predstavljene, ali nisu nikada realizirane.S obzirom da živimo u teškim vremenima besparice i nikad nije trenutak za gradnju, ali jednom se mora započeti jer i ako čekamo bolji trenutak čini se da neće nikada ni doći jer uvijek je nekakva kriza i nikako da dođe bolji trenutak.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAZato smo odlučili dio sredstava prikupiti dobrovoljnim donacijama kako bi što manje opteretili proračun općine u teškim gospodarskim uvjetima.
Svaki dobronamjerni mještanin općine Tounj ili simpatizer može svojim financijskim prilogom učestvovati u gradnji ovog spomenika jer bi sa time zahvalili svima onima koji su utkali svoj život za Tounj i naš kamenolom po čemu je Tounj poznat nadaleko i dobili prvi spomenik takvog značaja u povijesti našeg mjesta i šire okolice.

Temeljem pozivnog natječaja općinsko vijeće općine Tounj donjelo je odluku o izboru najpovoljnije ponude i to :

1. Za izvođenje kiparskih radova akademski kipar i restaurator Ante Brčić iz ZAGREBA a vrijednost radova iznosi 68.200,00 kn, ( bez PDV-a)

2. Ljevanje skulpture od bronce izvoditi će ljevaonica umjetnina „UJEVIĆ „ ZAGREB u iznosu od 66.900,00 kn, ( bez PDV-a )

Svoje financijske priloge prema svojim mogućnostima možete uplatiti na žiro račun općine Tounj otvoren HYPO ALPE-ADRIA-BANK d.d. na broj: HR312500001855700003 poziv na broj 24 5720 OIB uplatitelja s naznakom za gradnju spomenika.

.

SVAKU DONACIJU TVRTKE ILI FIZIČKE OSOBE OBJAVIT ĆEMO NA WEB STRANICAMA OPĆINE I ZAHVALJUJEMO SVIMA NA POTPORI OVOG POSEBNOG PROJEKTA U NAŠOJ OPĆINI.

.

DO SADA SVOJE PRILOGE ZA GRADNJU SPOMENIKA UPLATILI SU :

1. RUDAR d.o.o. Tounj u iznosu ………………………………… 5.000,00 kn

2. Općinski načelnik Ivica Sopek ………………………………….. 804,64 kn

3. Zamjenica načelnika Ankica Pribanić ……………………….. 300,00 kn

4. Općinski vijećnik Nikola Katić ………………………………….. 300,00 kn

5. Djelatnik općine Franjo Pribanić ……………………………… 539,36 kn

6. Djelatnica općine Ankica Suknaić ……………………………. 467,91 kn

7. Djelatnik općine Ivica Drašković ……………………………. 463,00 kn

8. Djelatnica općine Marica Cvitanović ………………………. 103,08 kn

Općinski načelnik ing. Ivica Sopek

Prijašnje vijesti

Realizacija apliciranih projekata Općine Tounj na natječaje ministarstva i Republike Hrvatske Europskih fondova 2016. god.

tounj

Predstavljanje glasnika KUD-a i Amblema Djevojačkog društva Srca Isusova iz Tounja

tounj

Uređene i asfaltirane nove ceste na području općine Tounj

tounj
Skip to content