Festival narodnih nošnji, nakita i oglavlja „Biserna grana“

Vijesti

1 (19)U Futogu pored Novog Sada od 3. do 4. listopada 2014. godine održao se VII. festival narodnih nošnji, nakita i oglavlja „Biserna grana“. Organizator festivala bio je Kulturno – informativni centar „Mladost“, a glavni pokrovitelj grad Novi Sad.

U petak, 3. listopada otvorenjem izložbe „Umij se, obriši se lepo“ u galeriji kulturno – informativnog centra Mladost započeo je Festival. U galeriji su bili izloženi predmeti za osobnu higijenu s početka dvadesetog stoljeća, a koji su sastavni dio etnografske zbirke Gradskog muzeja Senta. Autorica izložbe je Agnes Nađ Abonji. Nakon izložbe održana je tamburaška večer pod geslom „Kad čujem tambure“.

1 (17) U subotu se druženje nastavilo u svečanoj sali Gradske kuće u kojoj je goste pozdravio Vanja Vučenović, član gradskog vijeća zadužen za kulturu. Nakon prijema, uslijedio je mimohodom sudionika Festivala „Glavnim šorom“ koji se kretao od Trga slobode do Dunavskog parka u kojem je održan program „Ajd idemo da se slikujemo“. U sklopu programa fotografirani su svi sudionici Festivala. U večernjim satima u kazališnom centru kulturno – informativnog centra Mladost održan je program „Čuješ seko, obuci se lepo!“ koji uključuje reviju nošnji, nakita i oglavlja. Tokom dana u centru Futoga održan je Futoški bazar, prodajna izložba lijepih sitnica.

Na reviji „Čuješ seko, obuci se lepo“ nastupili su brojni gosti iz Vojvodine, Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Kosova i Hrvatske. Osim Hrvatskog kulturno umjetničkog društva „Beli Manastir“ iz Belog Manastira na festivalu „Biserna grana“ predstavili su se i Kulturni centar Travno te Posudionica i radionica narodnih nošnji iz Zagreba.

Kulturni centar Travno i Posudionica i radionica narodnih nošnji iz Zagreba predstavili su se revijom narodnih nošnji izrađenih na radionici narodnih nošnji Hrvatska etnoriznica na Braču. Tako su predstavljena ženska narodna nošnja moravskih Hrvata koju je nosila Dora Palajsa. Mušku zimska nošnja Tounja nosio je Branko Rumenović. Mušku nošnju Orubice  nosio je Tomislav Bušić. Žensku nošnju Brodskog Varoša nosila je Mirjana Bošnjak i mušku nošnju sela Jamnica nosio je Domagoj Ljubić.

Za veselo društvo iz Hrvatske etnoriznice bilo je ovo još jedno druženje puno smijeha, dobrog raspoloženja, hrane, razmjene ideja i iskustava. Pod vodstvom profesora Josipa Forjana, ravnatelja Kulturnog centra Travno i Posudionice i radionice narodnih nošnji iz Zagreba, ekipa „s Brača“ posjetila je Novi Sad, tvrđavu Petrovaradin te Srijemske Karlovce te sudjelovala na festivalu „Biserna Grana“.

U Futogu su nas dočekali Milan Stepanov, Aleksandra Dobrin i Gordana Staracek. Milan Stepanov koji je i sam sudionik Hrvatske etnoriznice pokazao se odličnim domaćinom i vrhunskim voditelj manifestacije te poznavateljem narodnih nošnji koje su nosili sudionici iz Hrvatske.

Branko Rumenović, mag.oec.

Prijašnje vijesti

Sv. Krizma

tounj

Započela izgradnja vodovoda Brletići – Kukača – Kamenica

tounj

Postavljanje rasvjete na nogometnom igralištu Kamenica

tounj

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Skip to content