TRANSFORMACIJA Šetali su tounjskim krajem i ugledali neuglednu kućicu. Danas je neprepoznatljiva: ‘Ima okućnicu i ukopani jacuzzi…‘

Kuće-apartmani
Završne radove Marko je sam izvodio, dok je cijeli projekt osmislila Andreja, koja se već pet godina bavi dizajnom interijera
 

Ima jedan kameni most – jedini dvokatni kameni most u Hrvatskoj – uz koji mnogi putnici, domaći i strani, zastanu tek kako bi prizalogajili, eventualno bacili poged na info-ploču i selfiejem zabilježili trenutak prije nego što nastave put. No, oni malo upućeniji znat će da se nalaze u Tounju, mjestu neprocjenjivih prirodnih ljepota i bogate prošlosti, koje se smjestilo na rijeci Tounjčici, glavnoj izvorišnoj pritoci rijeke Mrežnice.

Ovo malo mjesto u Karlovačkoj županiji idealno je za “skretanje s puta” i poludnevne izlete, za istraživanje, šetnje i bicikliranje. Naime, osim Tounjskog mosta, zanimljivo je obići i špilje – iz jedne izvire i rijeka Tounjčica; proći povijesnom cestom, vidjeti baroknu kapelu, zadržati se na dražesnom kupalištu… A okupati se u hladnoj Tounjčici usred ljeta ili u Mrežnici u koju se ulijeva nekoliko kilometara dalje, vjerujte, zaista je užitak. Valja spomenuti i blizinu Šmitova jezera, jezera Sabljaci, Rastoka, pa čak i Plitvičkih jezera. Stoga ne treba čuditi što se u ovom rijetko naseljem kraju, koji spada pod općinu Tounj s malim, izoliranim i raspršenim naseljima, često s napuštenim kućama, bilježi rastući trend otvaranja turističkih objekata namijenjenih za kratkoročni najam. Tako je i jedna mlada tročlana obitelj odabrala Tounj kao svoju trajnu vikend-destinaciju.

image

 
 

 Darko Tomaš/Cropix

image

 
 

 Darko Tomaš/Cropix

image

 
 

 Darko Tomaš/Cropix

image

Marko i Andreja

 

 Darko Tomaš/Cropix

Sasvim slučajno, Andreja i Marko su odlučili kupiti vikendicu, i to nakon što su s prijateljima šetali tim krajem i naletjeli na pomalo neuglednu kuću površine 80 kvadrata s okućnicom od 5900 kvadrata.

– Izvana je bila u cigli, bez fasade. Krov, limarija i aluminijska stolarija bili su na mjestu i tako je kuća stajala desetak godina. Unutra je bila namještena, ali već za renoviranje. Na okućnici nije bilo ničega, osim betonskih stazica oko kuće i nešto zasađenih voćaka – opisuje Andreja, dodajući kako su krenuli u zahtjevnu adaptaciju.

Postavili su izolaciju, fasadu, mijenjali su daske na ogradi i rukohvatima, svu keramiku oko kuće i na terasi, širili su stepenice na ulazu i stepenice do vanjske kuhinje.

image

 
 

 Darko Tomaš/Cropix

image

 
 

 Darko Tomaš/Cropix

image

 
 

 Darko Tomaš/Cropix

image

 
 

 Darko Tomaš/Cropix

– Jedino što smo ostavili je pečenjara, kojoj smo dodali staru hrastovinu za okvir, vratašca, dovukli vodu i postavili originalni stolarski stol kao pult za sudoper te produžili krov. Kompletno smo uredili okućnicu, od iskopa za bazen i parking, ravnanja terena, sijanja trave i seljenja voćki bagerom do postavljanja ograde i uređenja dijela za jacuzzi – nabraja Andreja.

U unutarnjem dijelu su, nastavlja, mijenjali poziciju stepeništa te probijali otvor za prozor kako bi se dobio pogled prema vanjskom zelenilu, postavljali su radijatore, peć na pelete i klima-uređaje te osmislili novi raspored, iako nije bilo potrebe mijenjati poziciju kupaonice i spavaćih soba.

image

 
 

 Darko Tomaš/Cropix

image

 
 

 Darko Tomaš/Cropix

image

 
 

 Darko Tomaš/Cropix

image

 
 

 Darko Tomaš/Cropix

– Postavljanjem starih hrastovih greda u kuhinji i dnevnom dijelu željeli smo postići malo rustikalnog štiha, dok smo na katu dizali strop kako bi se vidjele grede. Mijenjali smo podne i zidne obloge, renovirali kupaonicu i na kraju sve opremili novim namještajem – detaljno nabraja Andreja koja je završila školu za stilista interijera te se već pet godina bavi dizajnom interijera pa je, logično, i ovaj osmislila. A s obzirom na to da su se dosta “borili” s majstorima, Marko je, iako automehaničar po struci, završne radove sam odradio.

– Ima zlatne ruke. Napravio je kompletno stubište i ogradu, zidao je zid od ciglica pokraj pečenjare, postavljao decking, betonirao stepenice… – hvali ga Andreja, dodajući kako je izradio i stolić u dnevnom boravku.

image

 
 

 Darko Tomaš/Cropix

image

 
 

 Darko Tomaš/Cropix

U prizemlju se nalaze dnevni boravak, kuhinja i blagovaonica te kupaonica, a na katu dvije spavaće sobe i spremište. Par je želio, s obzirom na kvadraturu, dobiti što funkcionalniji prostor koji odiše toplinom i udobnošću. Težili su, kažu, prirodnim materijalima i bojama. Tako podne pločice imitiraju kamen, dok su kuhinjske fronte crne, drvene, s vidljivim godovima. Stepenište, vrata od kupaonice i kupaonski element izrađeni su od hrastovine, a kamen na dimnjaku i fasadi klesan je dio po dio. Stolar je, pak, izradio sva vrata, kupaonski element i okvir na prozoru. Ostatak namještaja kupili su u domaćim trgovinama, s tim da je komoda u dnevnom boravku, kupljena u Ikei, “dorađena” tako da je obojena u zeleno te joj je dodana hrastova ploča.

Vlasnici su preuredili i stolarski stol iz oglasnika na kojem je danas kameni sudoper uz pečenjaru. Okućnicu krase i nadstrešnica s velikim stolom, ukopani jacuzzi s mogućnošću protustrujnog plivanja, vanjski tuš, lounge dio, ložište, terasa…

image

 
 

 Darko Tomaš/Cropix

image

 
 

 Darko Tomaš/Cropix

image

 
 

 Darko Tomaš/Cropix

image

 
 

 Darko Tomaš/Cropix

image

 
 

 Darko Tomaš/Cropix

image

 
 

 Darko Tomaš/Cropix

image

 
 

 Darko Tomaš/Cropix

– Posebno smo ponosni na okućnicu, volimo provoditi vrijeme vani, a ovdje u Tounju vladaju tišina, mir i šum stabala, što nam odgovara kad želimo malo pobjeći od vreve i gužve otoka Krka. Bitno nam je bilo da su roštilj, sjenica i bazen u blizini kuće kako bi se mala kvadratura unutarnjeg prostora kompenzirala vanjskim – kažu vlasnici, koji ne isključuju i turistički potencijal kućice, kako bi vratili barem dio ove velike investicije.

Poslali su nam i fotografije kako je kuća izgledala prije preuređenja…

image

 
 

 Privatni album

Skip to content