KUD „Tounjčica“, Tounj na 17. Smotri izvornog folklora Karlovačke županije Igra kolo 2013.

PD Lucije Capan

Igra kolo 0032013. godine. Smotra je započela u petak, 14. lipnja u 18:00 sati okruglim stolom/radionicom na temu Tradicijska kultura ogulinskog područja u svjetlu Konvencije za očuvanje nematerijalne kulturne baštine (Unesco). Okrugli stol održan je u Gradskoj knjižnici i čitaonici Ogulin, a izlagači su bili dr.sc. Joško Ćaleta i dr.sc. Tvrtko Zebec. Na okruglom stolu moglo se čuti što je nematerijalna kulturna baština, kako se može prijaviti dobro kako bi postalo nematerijalna kulturna baština, što je registar nematerijalne baštine, koji su ciljevi Hrvatske nematerijalne baštine i dr. Sudionici okruglog stola su bili voditelji KUD-a s ogulinskog područja, članovi raznih kulturnih i obrazovnih organizacija i čelnici lokalnih zajednica.

Nakon okruglog stola u konferencijskoj dvorani POU Ogulin održana je Večer pučkog kazališta. Kulturno umjetničko društvo „Sv. Juraj“ iz Draganića izvelo je kazališnu predstavu „Sliku tvoju ljubim“.

2013-06-14 19.02.41Sljedeći dan program Smotre započeo je u 11:00 sati na Trgu hrvatskih rodoljuba na kojem je održan sat Otvorenih vrata KUD-a „Klek“ iz Ogulina. Tako su se mogle vidjeti brojne narodne nošnje koje KUD posjeduje i čuti pjesme i kola s ogulinskog područja koje su izvodili članovi svih dobnih skupina. Od 18:30 sati na Trgu hrvatskih rodoljuba,  u Parku kralja Tomislava te duž Ulice Bernardina Frankopana odvijao se  revijalni nastup KUD-ova sudionika Smotre. U 19:30 sati na ljetnoj pozornici u Frankopanskom kaštelu započeo je nastup kulturno umjetničkih društava. Nakon brojnih društava iz Karlovca, Cetingrada, Zagorja ogulinskog i Slunja nastupili su članovi KUD-a „Tounjčica“ s pjesmom Da sam sitna ljubica, šetanim kolom Alaj te plesovima Tovunjsko staro kolo i Tovunjski drmeš.

U nedjelju 16. lipnja u 17:30 sati Ulicom Bernardina Frankopana prošao je Svečani mimohod sudionika Smotre predvođen Puhačkim orkestrom DVD-a Ogulin, Ogulinskim mažoretkinjama i Frankopanskom gardom Ogulin. Nastup kulturno umjetničkih društava započeo je u 19:00 sati. Predstavili su se KUD-ovi iz Ogulina, Generalskog Stola, Rakovice, Modruša, Draganića, Rečice i ostali.

Nakon oba nastupa i u subotu i u nedjelju održan je okrugli stol na kojem je prosudbena komisija koju su činili Joško Ćaleta, Josip Forjan i Ivica Ivanković izvijestila voditelje KUD-ova o kvaliteti njihovih nastupa.

Osim nastupa na Smotri, članovi KUD-a sudjelovali su u izradi biltena Smotre te u snimanju emisije za Hrvatski radio. U biltenu objavljen je članak Ženska oprava Tounja  autora Branka Rumenovića. Izvorna grupa KUD-a snimila je staru tounjsku marijansku pjesmu Da sam sitna ljubica, a tamburaški orkestar plesove Tovunjsko staro kolo, Tovunjska polka i Tovunjski drmeš.

Branko Rumenović, mag.oec.

Prijašnje vijesti

U školi obilježili Dan planeta Zemlje!

tounj

Poziv za program predškole 2017. / 2018.

tounj

„Klokan bez granica“ u PŠ Tounj

tounj

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Skip to content