Rođen je – Tounjski plemeniti pljesnivac!

Iz medijaVijesti

Tounjski sir odavno je poznat kao jedan od najboljih u Hrvatskoj, a sada je dobio novu, još bolju i kvalitetniju ponudu. Naime, tounjski sirar Nikola Paher, vlasnik OPG-a i proizvođač tounjskog sira nedavno je u suradnji sa Agronomskim fakultetom i uz potporu općine Tounj počeo svoj dimljeni sir sazrijevati u jednu od tounjskih špilja, gdje će, na dubini od stotinjak metara uz pomoć oplemenjene plijesni dobiti vrhunsku kvalitetu. Prvi pokus sa 30-ak sireva prošao je odlično, nakon tretmana u špilji sir se pokazao kao izvrstan specijalitet, koji bi uskoro trebao postati i zaštićeni proizvod. Dobio je i službeni naziv – Tounjski plemeniti pljesnivac.

Načelnik općine Tounj Ivica Sopek, koji je posljednjih godina mnogo uložio u uređenje Tounja i stvaranje turističke destinacije, ima planove za brojne tounjske špilje: – “Mi smo na IPA-u kandidirali uređenje špilja u kamenolomu u iznosu od 3 milijuna kuna gdje nam je na prvoj komisiji projekt prošao, sad čekamo potvrdu Bruexella. Onda bi mi uredili tu špilju, prilazne puteve, osvjetlili LED rasvjetom i napravili bi jednu turističku destinaciju gdje bi taj sir i posluživali. Dvorane su prekrasne, ne remeti se ni flora ni fauna i imali bi jednu turističku destinaciju koju nema nitko u RH. Sličan projekt postoji samo u Austriji. A naš poznati Tounjski sir, kao i novi plemeniti pljesnivac uskoro će biti zaštićen proizvod – prvi u Karlovačkoj županiji.

Inače, ideja za sir plemeniti pljesnivac je rođena na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Nikole i Ružice Pahera, a odnosi se na dvije vrste tounjskih sireva koji su svojom prepoznatljivost na hrvatsko gastro sceni već odavno postigli – svježi dimljeni sir. Spomenuti sirevi, sada obogaćeni plavom plemenitom plijesni, trebju odležati 21 dan u lokalnoj špilji Tounjčici, koja prema svim pokazateljima ima idealne uvjete za zrenje i razvoj plijesni. Naime, unutrašnjost ove špilje osigurava postojanu temperaturu od 12 stupnjeva i njenim špiljskim “odajama” konstantno cirkulira zrak, a upravo takav ambijent najviše odgovara razvoju plijesni. Nakon zrenja, tounjski plemeniti pljesnivac išao je na analizu u ruke stručnjaka Zavoda za mljekarstvo s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, a oni su potvrdili da je Tounjski plemeniti pljesnivac nova zvijezda hrvatske gastro scene. I sada više nema sumnje, Tounjski plemeniti pljesnivac ima sve predispozicije da postane nova vrsta sira i nova zvijezda hrvatske gastro scene, pa tako i gastro turizma.

 

-članak uzet iz Ogulinskog lista br.162, godina XVIII, 25. srpnja 2012.; tekst napisao Darko Pribanić

 

Prijašnje vijesti

RADNA AKCIJA NA UREĐENJU ŠETNICE TOUNJČICA

tounj

Otvoren opskrbni centar u Tounju

tounj

Završeno asfaltiranje prilazne ceste i parkinga na groblju Tounj

tounj

1 komentar

dubravkacapan 14/08/2012 at 06:21

Bravo svaka čast. Sve pohvale načelniku za unapređenje malog mjesta kao što je Tounj. Zašto i mi ne bismo bili turistička destinacija kao Rastoke , Fužine. Imamo puno potencijala .

Odgovori na komentar

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Skip to content