DIVANIMO​ ​PO​ ​TOVUNJSKI

Vijesti

Od davnina u tounjskom kraju njegovi stanovnici imaju poseban govor. Većinu riječi kao i njihovo značenje poznaju samo oni koji već dugi niz godina žive na tom području. Brojni prolaznici kroz Tounj čuli su riječi kojima nisu znali značenje. Ponekad su te riječi bile samo dio pošalica u brojnim druženjima Tounjaca sa svojim gostima.

Od samih početaka djelovanja članovi KUD-a „Tounjčica“ čuvaju stari tounjski govor i njime se ponosno predstavljaju na nastupima diljem Lijepe naše. Brojni jezikoslovci i stručnjaci prepoznali su specifičnost tounjskog govora te su o njemu napisali brojne radove i članke. Na žalost, rijetki su oni koji su to što su istražili i zapisali u Tounju vratili Tounju i Tounjcima.

Krajem 2016. godine javlja se ideja prikupljanja tounjskih riječi i kreiranja projekta “Divanimo po tovunjski”. Projekt se odnosi na prikupljanje starih tounjskih riječi, njegovanje starog govora kao i učenje mlađih generacija tom istom govoru, a naposljetku i tiskanje rječnika. Članovi KUD-a neumorno su radili na zapisivanja starih riječi koje su davno koristili. Gospodin Branko Capan, predsjednik Zavičajnog kluba Općine Tounj također je radio na prikupljanju riječi tounjskog kraja.

Tijekom mjeseca travnja 2017. godine nastaje prvi rječnik tounjskih riječi. Iako on nije bio formom nalik pravom rječniku, poslužio je kao okvir za buduće djelovanje. Prvi rječnik ili temelj budućeg prvog pravog rječnika objavljen je u svibnju 2017. godine u glasniku „Tounjčica“. Nakon objave u glasniku, isti je podjeljen po nekoliko starih obitelji tounjskog kraja, kako bi oni nastavili prikupljati riječi. Tako u izradi rječnika sudjeluju obitelji Capan, Pribanić, Ujdenica, Vukmanić, Cazin, Paher, Rumenović, Brletić, Drašković i Gračanin.
Sljedeća faza u samom projektu „Divanimo po tovunjski“ održana je 1. rujna 2017. godine kada je održana radionica s djecom koja djeluju u Dječjoj skupini KUD-a. Radionicu je održao Branko Rumenović, a odnosila se na razgovor o narodnoj nošnji tounjskog kraja, pokazivanju pojedinih dijelova nošnje te upoznavanju mladih s izvornim imenom svakog dijela nošnje te crtanja nošnji kao i prekrasnih tounjskih krajolika.

Trenutno, rječnik broji 48 stranica, a osim riječi tounjskog kraja sadrži i crteže koje su djeca izradila na radionici. Posljednja faza projekta je izdavanje rječnika. Trenutno se radi na prikupljanju financijskih sredstava.

Želja svih članova KUD-a „Tounjčica“ je da svaka obitelj tounjskog kraja dobije rječnik te da on postane dostupan široj javnost. Isto tako, jednako nam je važno da naši sumještani prepoznaju važnost očuvanja tounjskog govora te da se tounjski govor zaštiti kao nematerijalna baština Republike Hrvatske.
Branko Rumenović

Prijašnje vijesti

Promjena redovnog odvoza miješanog komunalnog otpada

tounj

JAVNA TRIBINA

tounj

Projekt načelnik.hr dodjeljuje priznanje Općini Tounj

tounj
Skip to content