Tounj po prvi puta u povijesti dobiva poštansku marku

1
1276
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Hrvatska pošta izdati će poštansku marku sa motivom novouređenog Tounjskog mosta i Tounj će biti prezentiran po čitavom svijetu što će imati veliki značaj u turističkoj promidžbi općine a same Karlovačke županije.  Ovo je još jedno veliko priznanje za dugotrajno traženje nestalih kipova natpisnih ploča graditelja koje smo dragovoljnim radom izvadili iz kanjona rijeke Tounjčice i postavili restaurirane originale na Tounjski most u suradnji sa Ministarstvom kulture RH i Konzervatorskim odjelom u Karlovcu. Cijela ova priča trajala je punih 18 godina, točnije još od 1992. godine kada smo izvadili prvi kip rimskog legionara i postavili ga na vidikovac kojeg smo sami izradili u blizini Tounjskog dvokatnog kamenog mosta jedinstvenog u ovom dijelu Europe. Podsjećamo da su partizani u II Svijetskom ratu  ( 1943. godine ) srušili gornji kat mosta koji je 1972. obnovljen a kamene ukrase od kamena klesanca rimskih legionara i natpisne ploče vratili natrag u potpunosti 2011. godine nakon punih 68 godina.
Kao običan čovjek još 1992. godine kada sam započeo sa traženjem kipova a sada općinski načelnik općine Tounj zahvaljujem se svim onim vrijednim Tounjcima koji su zajedno samnom mnoge subote i nedjelje proveli radeći nesebično za dobrobit mjesta i povijesti kulture Tounja jer bez našeg truda to bogatstvo naše povijesti i danas bi ležalo na dnu korita zatrpano muljem i kamenjem. Još jednom Veliko Hvala svima.
slidepou3
Na proljeće čim prođe snijeg postavljamo natpisne poučne  ploče o Tounjskom mostu i Tounjskim špiljama u kojima obitavaju i žive tri svjetska endema : 1. Tounjska spiljska spužva., 2. Tounjska haufenija 3. Tounjska sadlerijana i tu se još nalazi špiljski cijevaš i niz drugih špiljskih vrsta, a posebno je važno naglasiti mnoge sige stalaktite i stalagmite i freatske sige kao svjetski fenomen u špilji Kamenolom- jezero.Natpisne poučne ploče biti će napisane na hrvatskom i engleskom jeziku kako bi i stranci koji zastanu mogli saznati o posebnostima općine Tounj. U sklopu ovog projekta Poučna staza Tounjčica tiskali smo i promidžbeni letak na hrvatskom i engleskom jeziku kao prvi turistički letak u povijesti općine Tounj. Sve ovo radimo sa JAVNOM USTANOVOM “NATURA VIVA” KARLOVAČKE ŽUPANIJE ( dir. Darka Spudić i stručne djelatnice Marine Trpčić ) bez kojih ovaj projekt nebi saživio uz sufinanciranje Karlovačke županije u iznosu od 32.000,00 kn.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Jeste li znali da je najstariji prikaz ulaza u špilju Tounjčica – izvor rijeke Tounjčice a koji se nalazi na veduti Janeza Vajkarda Valvasora iz 1676. godine a isti prikaz objavljen je 1689. godine u Valvasorovoj knjizi ” Slava vojvodine Kranjske” i ujedino predstavlja prvi ikada objavljen crtež neke hrvatske spilje.
Općinski načelnik ing. Ivica Sopek

1 komentar

  1. Trebalo bi još dodati ta je škola u Tounju jedna od najstarijih u ovim krajevima naše domovine no da se nažalost polako gasi zbog smanjennja broja mladog stanovništva a time i podmlatka u Tounju.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.