SLAVIMO MARIJU

0
1659

U nedjelju, 15. listopada 2017. godine u Crkvi svetog Ivana Krstitelja u Tounju bilo je posebno svečano. Svetu misu predvodio je tounjski župnik fra Ante Bekavac. Nakon svete mise članovi KUD-a „Tounjčica“ predstavili su se s nekoliko tradicijskih napjeva tounjskog kraja u čast Blaženoj Djevici Mariji.

Svečani ulaz u crkvu uz tradicijsku molitvu tounjskog puka i pjesmu „Slavimo Mariju“ mnoge je snažno dojmio. Po prvi puta se u Tounju izvedba tradicijske molitve mogla doživjeti na ovako jedinstven način. Nakon tog doživljaja, nizale su se jedna za drugom molitve i pjesme u čast Blažene Djevice Marije. Molitve je čitala Katica Juraić, a pjesme su izvodili članovi KUD-a „Tounjčica“ uz glazbenu pratnju Sanija Francetića. Posebno emotivna je bila samostalna izvedba pjesme „Ljiljane bijeli“ članice KUD-a Ankice Pribanić. Na samom kraju mise, članovi KUD-a pozvali su i sve nazočne da se pridruže u pjevanju pjesme „Rajska djevo, kraljice Hrvata“, što su oni radosno i učinili.

Članovi KUD-a „Tounjčica“ izveli su pjesme koje je pokojna Terezija Srpak kazala Branku Rumenoviću. Između pjesama imali smo prilike čuti tradicijske molitve tounjskog puka koje su kazali: Milka i Ivan Cazin, Kate Drašković Ploherka, Franjo Drašković Ploher, Anka Malešić, Marija Požega Đanećka, Anka Capan Karlićka, Marija Rebrović Maruška, Kajka Capan, Nikola Capan Skupnjak, Marija Capan Vencova, Anka Fumić, Roža Drašković, Franjo i Ana Juraić, Marija Pribanić Vujičinka, Anka Skočić, Katica Capan, Terezija Srpak, Milka i Franjo Ujdenica, Milka Kasunić, Milka Bertović, Anka Capa Vukmanka.

Bila je ovo prilika da tounjska publika vidi i rekonstruirane narodne nošnje tounjskog kraja. 23 člana KUD-a „Tounjčica“ predstavili su 23 različite narodne nošnje tounjskog kraja. Tako su se mogle vidjeti muške svečane mandure, zimska muška mandura, ženska svečana oprava, petokrunka, nošnja nastala između dva svjetska rata, nošnja udate žene, oprava za Bijelu nedjelju, Korizmena oprava i dr. Osim narodnih nošnji publika je imala priliku vidjeti različita oglavlja te tradicijski nakit tounjskog kraja. KUD je rekonstruirao narodne nošnje uz financijsku pomoć Općine Tounj, Karlovačke županije i Ministarstva kulture. U izradi su sudjelovali stručnjaci iz Posudionice i radionice narodnih nošnji iz Zagreba te udruge „Gačanka“ iz Otočca. Narodne nošnje su rekonstruirane na temelju izvornih dijelova, starih fotografija i riječi kazivača.

Na samom kraju događanja,, načelnik Općine Tounj Ivica Sopek čestitao je KUD-u na ovom izuzetnom uspjehu te im uručio priznanje za rad, a zamjenica načelnika, Nikolina Matešić uručila je priznanje za rad predsjedniku KUD-a Branku Rumenoviću.

Članovi KUD-a zahvalili su načelniku i zamjenici načelnika Općine Tounj na uručenim priznanjima kao i fra Anti Bekavcu na pomoći prilikom predstavljanja tradicijskih molitvi i napjeva tounjskog kraja. Na samome kraju iskreno hvala tounjskoj publici na srčanom praćenju svih aktivnosti KUD-a.

Branko Rumenović

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.