Saniranje divljeg odlagališta komunalnog otpada u naselju Tounjski potok na staroj Jozefini uz šumu Gaj

0
466

2014-01-23 12.24.43Djelatnici komunalnog pogona općine Tounj po tko zna koji put saniraju divlje odlagalište komunalnog otpada u T. Potoku. Iako su stalno bila postavljena dva velika kontejnera ona su bila puna za svega par dana a njihovo pražnjenje općina plaća 1.500,00 kuna po kontejneru. Iako mještani općine Tounj imaju pravo na besplatan odvoz velikog komunalnog otpada godišnje (namještaj, peći, frižideri, televizori i sl. ) pune kontejnere tim otpadom iako je to zabranjeno i na kraju će sami morati to platiti. Djelatnici komunalnog pogona postavili su drvenu ogradu i žicu kako bi se zatvorilo mjesto gdje svi bacaju šta god stignu sa natpisima strogo zabranjeno odlaganje otpada.

2014-01-23 12.23.42Za sav elektronski otpad dovoljno je nazvati općinu i dobiti će svatko telefonski broj i doći će Vampred vrata auto za otpad i odvesti besplatno pa bio to televizor, frižider, luster, pećnica el. I sl. Taj broj sa prospektom tvrtke dostavili smo svakom vlasniku objekta u općini Tounj i ponovo ćemo to učiniti.

Od sada će se strogo kažnjavati svakoga tko baci krupni otpad u kontejner ili u prirodi a kazne su velike. Isto tako obavještavamo stanovništvo općine da ćemo uskoro postaviti reciklažna dvorišta-tzv. zelene otoke gdje će se posebno odvajati staklo, papir, tkanine, plastika te već sada molimo mještane da poštuju Zakon o odlaganju komunalnog otpada kako bi imali zdravu i čistu općinu koju ćemo predati novim naraštajima i biti ponosni i svjesni da smo im nešto dobro ostavili. Moramo biti svjesni da sami sebe i svoje najmilije trujemo ako svašta bacamo po šumama. Obično to rade nesavjesni i usred noći se kradu i traktorima te autima voze opasni otpad tamo gdje je zabranjeno i na koncu truje i sami sebe.

2014-01-23 12.22.56Strogo je zabranjeno bacati kože i organe ubijenih životinja i domaćih i divljih u kontejnere jer to može izazvati zarazu i opasnost za zdravlje svih te ste dužni takav otpad zakopati duboko u zemlju da ga divlje životinje ne iskopaju a takav životinjski otpad baca se po kontejnerima i u plastičnim vrećama po šumama što je neodgovorno, nerazumno i kažnjivo.

Nadamo se da do toga više neće doći i da nećemo morati tražiti i kažnjavati krivce a mi smo mala općina i sve se zna tko što i gdje baca.

Isto tako koristimo priliku da Vas obavijestimo da fekalije iz septičkih jama ne smijete prazniti sami i voziti po šumama pa ni na vlastite njive jer je to puno praška kemikalija i otrova. Općina ima ovlaštenu tvrtku koja fekalije odvozi na pročistač-kolektor grada Ogulina i plaća koncesiju za tu vrstu komunalne usluge o čemu smo Vas obavještavali puno puta na našim oglasnim pločama.

 

Općinski načelnik i komunalni pogon općine Tounj.