Rano, kuliko si bogata?

0
749

2014-09-08 19.31.31U ponedjeljak, 8. rujna 2014. godine u prostorijama KUD-a „Tounjčica“ održana je radionica pod nazivom „Rano, kuliko si bogata?“. Radionica je bila namijenjena članovima KUD-a i svim zainteresiranima. Na radionici su se izrađivale tradicionalne svete sličice tounjskog kraja. Voditelj radionice je bio Branko Rumenović, koji je zahvaljujući vlastitim istraživanjima i sačuvanim primjercima iz davnina osmislio radionicu.
Istraživajući i zapisujući običaje tounjskog kraja: Tounja, Zdenca, Kamenice, Rebrovića, Filipovića i Orljaka, Branko Rumenović naišao je na brojne pričice koje su mu pripovijedale kazivačice, a koje su uglavnom bile vezane uz njihovo mladenaštvo. Tako je zapisao priču o prikupljanju zlatnog blaga, zlatnog ili sjanog papira. Zanimljivo je da su mu ovu priču pričale najstarije kazivačice iz „gornjeg kraja“ odnosno iz Rebrovića, Filipovića i Orljaka, a to su pokojne Kate Drašković, Marija Požega i Marija Rebrović.
U vrijeme njihove mladosti nisu posrojale već izrađene igračke kojima bi se igrale, no one su ipak pronašle naćin kako se igrati. Za igru su koristile papir do kojeg su dolazile posjetom lokalnoj trgovini u Tounju. Kate Drašković navodi:” …mi dica, znali smo se opraviti za k maši, ni nam oprava bila baš bog zna ča, ali morali smo pojti. Za uzgred stani u dućanu, nismo šle unjega, nego stani polak, i glej ćemol kadi ugledati komad zlatneg papira. Ki je bil vičniji pa je ugledal komad zlatneg papira bil je i bogatiji. Ni tega papira bilo čudo, mi smo to sabirali dugo. Najčešće su cure sabirale papir. Ako je ki dečno ugledal komad papira on bi ga zel i čuval za onu ka se njemu dopada…“
Ako je papir bio zgužvan on se ravnao i stavljao u molitvenik ili manju knjižicu. Kako bi išle kući, jedna djevojka bi pitala drugu: “Rano kuliko si bogata?” Ova bi odgovarala:” Ja imam tri zlata, ja imam četiri blaga.” Kad bi sakupile više toga papira, kupile bi malo stakalce. Uz stakalce i papir dodale bi svetu sličicu, to zalijepile i napravile ukrasnu sliku.
U realizaciji ove radionice pomogao je i Staklarski obrt „Stipe“, koji je za ovu radionicu KUD-u „Tounjčica“ poklonio staklo koje je poslužilo za izradu ukrasnih sličica.
Branko Rumenović, mag.oec.