OSNOVANA UDRUGA NEZAVISNIH GRADONAČELNIKA, NAČELNIKA I VJEĆNIKA ZA RH U OPĆINI TOUNJ 30.09.2017. GOD.U LOVAČKOM DOMU SRNJAK TOUNJ

0
1612

Poštovani sudionici prvog susreta nezavisnih gradonačelnika i načelnika te raznih nezavisnih političkih inicijativa i pojedinaca!

Hvala vam svima na sudjelovanju i osobnom doprinosu u Tounju! Vaš dolazak, upoznavanje (oni koji se niste izravno i osobno poznavali), rasprava i poticaji bit će sigurno zabilježeni u novijoj političkoj povijesti kao temelj umrežavanja nezavisnih, slobodnih i samostalnih nezavisnih političkih osoba. Nikad, do susreta u Tounju, nije se u Hrvatskoj na jednom mjestu okupilo toliko reprezentativnih predstavnika nezavisne nacionalne scene kako bi raspravljali o zajedničkim ciljevima i mogućnostima suradnje na svim razinama.

Radi vas samih ovdje prilažemo popis sudionika, kako biste se i sami prisjetili svih koje ste u Tounju susreli.

Evo popisa gradonačelnika i njihovih zamjenika, abecednim redom prema mjestima iz kojih dolaze:
1. Goran Aladić, gradonačelnik (Donji Miholjac)
2. Tomislav Brusač, zamjenik gradonačelnika (Donji Miholjac)
3. Hrvoje Janči, gradonačelnik (Đurđevac)
4. Marijo Ćaćić, zamjenik gradonačelnika (Knin)
5. Ante Dabo, gradonačelnik (Novalja)
6. Ivan Bartulović, zamjenik gradonačelnika (Omiš)
7. Rina Marušić, zamjenica gradonačelnika (Omiš)
8. Kristina Križanac, gradonačelnica (Sinj)

Načelnici, zamjenici i predsjednici općinskog vijeća:
1. Marina Kalić, načelnica (Cetingrad)
2. Tomislav Medved, zamjenik načelnice (Cetingrad)
3. Zvonko Škreblin, načelnik (Desinić)
4. Petar Dombaj, načelnik (Drnje)
5. Ružica Karagić, načelnica (Hrvatska Dubica)
6. Andrija Ranogajec, načelnik (Jesenje)
7. Filip Šoštarić, zamjenik načelnika (Jesenje)
8. Danijel Zvonar, načelnik (Kalinovac)
9. Danijel Moslavac, zamjenik načelnika (Kalinovac)
10. Dražen Vranić, načelnik (Kostrena)
11. Dražen Soldan, predsjednik općinskog vijeća (Kostrena)
12. Klementina Karanović, načelnica (Majur)
13. Filip Stupalo, načelnik (Muć)
14. Ana-Marija Jukić, zamjenica načelnika (Muć)
15. Ante Kovač, načelnik (Plitvička Jezera)
16. Stipe Petrina, načelnik (Primošten)
17. Ivica Sopek, načelnik (Tounj)
18. Nikolina Matešić, zamjenica načelnika (Tounj)
19. Danijel Jurkaš, načelnik (Žakanje)

Bilo je, dakle, 27 predstavnika pobjedničkih nezavisnih lista iz 19 jedinica lokalne samouprave (6 gradova i 13 općina).

Zbog spriječenosti, ispričala su se i četiri člana utemeljitelja Udruge nezavisnih:
1. Željko Lacković, saborski zastupnik (Đurđevac)
2. Mario Rajn, gradonačelnik Križevaca
3. Ervin Vujica, načelnik Općine Orle
4. Marko Grubelić, načelnik Općine Tribunj.

Pozdrave kao i poruke otvorenosti za suradnju poslalo je još petnaestak gradonačelnika i načelnika koji su zbog prethodnih obveza bili spriječeni sudjelovati na skupu u Tounju (među njima Ivan Vrkić, gradonačelnik Osijeka, Matko Šutalo, gradonačelnik Valpova, Josip Nikolič, načelnik Sikirevaca, Nikola Cecić-Karuzić, načelnik Šolte…).

Na susretu su u uvodnoj raspravi na temu lokalnih samouprava kao gosti sudjelovali i prof. dr. sc Saša Drezgić (Rijeka), Ines Ukić Kotarac (županijska vijećnica, Šibenik) i politički analitičar Ivica Relković (Zagreb), ujedno i savjetnik novoosnovane Udruge nezavisnih.

Uz njih na susretu su bili i vijećnici kao predstavnici mjesnih nezavisnih lista: Jurica Marković (Bedekovčina), Snježana Stipetić (Cetingrad), Zdravko Jandrlić (Josipdol) i Leonard Fulir (Zlatar Bistrica).

U ime organizacijskog tima Udruge nezavisnih, kao i udruge Besplatna politika te kao gosti, na skupu su bili: Branimir Karačić, Bruno Iljkić, Vitomir Šimić, Dominik Gorički, Ivan Tomljenović, Marko Živković, Slaven Dragaš, Ivo Pende, Marija Lovrić, Matija Kikelj i Darija Marić Pavić.

Susret nezavisnih gradonačelnika i načelnika imao je za cilj upoznavanje, otvaranje prostora za razmjenu iskustava, funkcionalno projektnu suradnju, koordinaciju i zajednički nastup prema višim razinama vlasti te rad na podizanju kompetencija upravljanja u Hrvatskoj. Susret je prošao u ozračju iznimnog uvažavanja svih sudionika, kako onih koji su pokrenuli Udrugu nezavisnih tako i onih koji su zainteresiranu za vanjsku i projektnu suradnju na temama od zajedničkog interesa.

UDRUGA NEZAVISNIH
Novoosnovana Udruga nezavisnih, organizacijom prvog susreta nezavisnih započela je svoj javni rad. Udruga ima ulogu operativno koordinacijskog tijela ne samo među članovima udruge, nego i svih drugih nezavisnih političkih subjekata u Hrvatskoj koji će željeti preko udruge otvarati razne oblike međusobne suradnje i bez nužnosti reguliranja formalno-članskog statusa u udruzi.

Udrugu nezavisnih, uoči pripreme prvog nacionalnog susreta, 17. kolovoza, formalno je pokrenulo dvanaest gradonačelnika i načelnika te još dvadeset tri člana utemeljitelja. Udrugu predstavlja Izvršna koordinacija sa svoja četiri supredsjednika koji u četverogodišnjem mandatu svaki po jednu godinu predsjedavaju Udrugom. U prvoj godini Udrugom nezavisnih predsijeda Ante Dabo, gradonačelnik Novalje, a zatim slijede supredsjednici Goran Aladić, gradonačelnik Donjeg Miholjca, Marko Jelić, gradonačelnik Knina i Hrvoje Janči, gradonačelnik Đurđevca.

I među pokretačima Udruge nezavisnih, kao i na prvom susretu na kojem su se okupili i novi nezavisni gradonačelnici i načelnici zainteresirani za međusobnu suradnju, postignut je konsenzus oko uloge udruge kao koordinacijske potpore i točke okupljanja s jedne strane te zadržavanja samostalnosti i vlastitog političkog integriteta svakog člana, gradonačelnika i načelnika, kao i svakog drugog suradnika udruge.

Kako bi se uvažila jednakost svih nezavisnih lista i njihovih predstavnika u udruzi, nezavisnih gradonačelnika i načelnika te raznih drugih nezavisnih inicijativa i pojedinaca, organizacijska i operativna uloga povjerena je neutralnim osobama bez osobnih političkih pozicija. Tako, uz četiri supredsjednika i još pet dodatnih članova Izvršne koordinacije, udruga ima Izvršnog koordinatora. U prvom četverogodišnjem mandatu, Izvršni koordinator Udruge nezavisnih je Branimir Karačić.

UDRUGA NEZAVISNIH – Zagreb
Branimir Karačić, izvršni koordinator
098 9765 175

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.