Kultura i naslijeđe – tradicijska nematerijalna baština tounjskoga kraja

0
717

Na Tijelovo, blagdan Presvetog Tijela i Krvi Kristove, 31. svibnja 2018. godine u 20:00 sati članovi KUD-a „Tounjčica“ iz Tounja održali su koncert nazvan „Kultura i naslijeđe – tradicijska nematerijalna baština tounjskoga kraja“. Koncert je održan u školskoj sportskoj dvorani područne škole Lucije Capan u Tounju.
Koncert je imenovan baš ovako jer prikazuje tradicijsku nematerijalnu baštinu tounjskoga kraja vezanu za Crkvu ,tj crkvenu godinu. Na koncertu su prikazani običaji, pjesme i molitve vezani samo za crkveno vrijeme.

Koncert je započeo adventskim pjesmama „Zdravo budi, Marijo“ i „Poslan bi arkanđeo svet“. Vrijeme Adventa je vrijeme priprave za proslavu Božića, rođenje Isusa Krista. Božićno vrijeme je bilo prikazano pjesmom „Narodi nam se kralj nebeski“ te običajem „unosa“ Božića u kuću, ophodom Kolijana, običajima „Stipanje“ i „Nevina dječica“ te novogodišnjom čestitkom. Dok su članovi izvodili pjesme, molitve i običaje posebno su prikazali Anđelka Lulić, Franjo Vukmanić, Branko Rumenović i Karlo Capan. U prikazivanju običaja šibanja na dan Nevine dječice sudjelovali su i najmlađi članovi KUD-a „Tounjčica“, njih šesnaest.

Vesna Ljubanović najavila je dolazak Krinjki i Deda. Krinjke i Dedi su maškare tounjskog kraja. Njih su dočarali Ruža Pribanić, Lovro i Kristijan Grgurić, Ivan Požega i dr. Krinjke i Dedi zbijaju šale i pošalice prilikom obilaska kuća.

Nakon Mesopusta, počinje Korizmeno vrijeme kojeg je najavio Ivan Požega okrećući škrebetaljku. Nakon zajedničke pjesme „Počinje se strašna muka“, Katica Juraić otpjevala je pjesmu „O, Isuse ja spoznajem“. Vrijeme Korizme je vrijeme molitve. Tako su molitve izvodili Ivana Capan, Katarina Grgurić, Iva Lulić, Željka Capan i Tomislav Cazin. Posebno emotivno bilo je vidjeti najstarijeg člana KUD-a osamdesetogodišnjeg Ivana Cvitanovića kako predvodi procesiju blagdan Cvjetnice.

Pjesmom „Na čast Uskrsnuloga“ najavljeno je uskrsno vrijeme. Običaj odlaska u bjelini u crkvu na Bijelu nedjelju prikazale su Petra Juraić i Željka Capan. Svibanjske pobožnosti namijenjene su Blaženoj Djevici Mariji. Tada se pjevaju samo njoj posvećene marijanske pjesme. Starom tounjskom pjesmom „Slavimo Mariju“, članovi KUD-a poklonili su se Majci Božjoj, a Katarina Đurić darovala je kip cvijećem. U sklopu svibanjskih pobožnosti obilježen je i blagdan Duhova.

Običaj Tijelova članovi KUD-a obilježili su su pjevanjem pjesme „Hvali, Sion Spasitelja“ te kićenjem Tijelovske kućice tj. postaje. Postaja je ukrašena zelenilom, svetom slikom ili kipom. Nakon svete mise narod otkida grančice s postaje i nosi kući kako bi njima blagoslovili svoj dom, blago i imanje. Molitvu na Tijelovo izrekla je Marija Gračanin.
Jivanjice su mlade djevojke obučene u svetašnje oprave tounjskoga kraja. Na blagdan svetog Ivana Krstitelja obilaze kuće te čestitaju imendan. Tim starim običajem ophoda, mlade djevojke najavljuju dolazak ljeta. Jivanjice su bile Katarina Đurić, Petra Juraić, Iva Lulić i Željka Capan. Molitvu na blagdan svetog Petra izrekla je Fanika Capan.
Tounjci su pobožan narod. Rado hodočaste u razne zborove. Tome svjedoči i izreka: Trošmarija i Velika maša – ta dva Goda u najbolje doba. Za ovu prigodu članovi KUD-a su po prvi put izveli staru tounjsku marijansku pjesmu „Iz doline ove suzne“. Običaje medmašnog vremena prikazele su Branka Vukmanić i Kate požega.

Pjesmom „Majčice draga ljudstvo te moli“, članovi KUD-a još jednom su izrazili zahvalnost Blaženoj Djevici Mariji. Molitvama koje su izrekle Branka Vukmanić i Petra Juraić najavljene su Listopadske pobožnosti koje su nastale kao znak zahvalnosti Majci Božjoj koja je pomogla kršćanima u obrani od Osmanlija. U ovom vremenu posebno se moli krunica i pjevaju marijanske pjesme. Kako bi se prikazalo to vrijeme izvedena je pjesma „Da sam sitna ljubica“. Ruža Pribanić izrekla je molitvu u čast svete Katarine.
Na samom kraju prikazan je običaj javkanja. Javkanje je oplakivanje umrlih. Javkanje je izvela Inka Salopek, a molitve prilikom ulaska i izlaska pogrebne povorke Ivana Capan. Nakon javkanja Ankica Pribanić otpjevala je pjesmu „Ponoć je mila moja majko“.

Koncert je plod desetogodišnjeg istraživanja kojeg je proveo Branko Rumenović na području centra Tounja, Potoka Tounjskoga, Kamenice, Bistraca, Rebrovića, Filipovića, Orljaka, Capana, Brletića, koji je koncert osmislio i postavio na scenu. Za glazbeni dio koncerta pobrinuo se Sani Francetić. Voditeljica priredbe je bila Inka Salopek.
Više od 200 posjetitelja iznenađenih tematikom i kvalitetom, tj.uloženim trudom u održavanje ovakvog tipa koncerta gromoglasnim pljeskom nagradilo je članove KUD-a „Tounjčica“. Nakon zajedničkog fotografiranja, nazočnima se obratio načelnik Općine Tounj Ivica Sopek. Načelnik je pohvalio rad svih članova KUD-a i istom dodijelio zahvalnicu za promicanje tradicijske baštine tounjskog kraja. Isto tako svaki član KUD-a je dobio zahvalnicu u kojoj je nazvan čuvarem tradicijske baštine tounjskoga kraja.

Bilo je lijepo vidjeti brojnu publiku iz Tounja, Zagreba, Rijeke, Ogulina i drugih gradova u školskoj sportskoj dvorani. Mnogi su izjavili kako je koncert izazvao brojne emocije: od smijeha do suza.

Posebno veseli činjenica da je KUD „Tounjčica“ za ovaj koncert dobio oznaku „Europe for culture“. Europski parlament i Vijeće su 2018. godinu proglasili godinom Kulturne baštine. Tako se na razini Europe tijekom cijele godine održavaju brojne manifetacije pod geslom #Europeforculture kojima se podiže svijest o značenju kulturne baštine. Tako je Tounj, KUD „Tounjčica“, ali i nazočna publika postala sudionik ovog projekta. U Europu je poslana slika o bogatoj nematerijalnoj kulturnoj baštini tounjskoga kraja.
Branko Rumenović

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.