Korizmeni koncert KUD-a „Tounjčica“: Puče moj

0
626

23.ožujka 2019. godine u Tounju je bilo posebno svečano. Naime, taj dan je KUD „Tounjčica“ održao svoj prvi korizmeni koncert u Tounju nazvavši ga „Puče moj“. Koncert je nazvan po istoimenoj pjesmi koja se od davnina pjeva u tounjskome kraju. Prilikom jednog čišćenja župne crkve, pronađeni su rukopisi starih pjesama, a među njima i pjesma Puče moj. Upravo taj rukopis poslužio je za izradu plakata kojeg je izradila Slavica Perković iz Ogulina.

Prije samog koncerta članovi KUD-a rekonstruirali su običaj bdijenja i čuvanja Kristovog groba na Veliku subotu. Prema riječima kazivača, taj dan su moliteljice, žene tounjskoga kraja klečale pred križom Arma cristi i molile. Križ nije smio biti sam, tako da su se žene izmjenjivale u molitvi. Sve je bilo neformalno, bez ikakvog dogovora, svaka žena koja je držala do molitve, nastojala je obaviti ovaj običaj. Ova rekonstrukcija izrađena je zbog fotografiranja i zapisivanja običaja za buduće generacije.

U 17:30 sati u crkvi sv. Ivana Krstitelja započela je sveta Misa koju je predvodio tounjski župnik fra Ante Bekavac, a animirale pjevačice župe. Nakana svete Mise bila je za sve pokojne članove KUD-a „Tounjčica“. Pjevačice su popratile sv. Misu tradicijskim korizmenim pjesmama tounjskoga kraja.

Nakon svete Mise, članovi KUD-a izveli su korizmeni koncert Puče moj. Na koncertu smo imali prilike čuti korizmene pjesme iz Tounja ali i iz različitih dijelova Republike Hrvatske. Između pjesama članovi dječje skupine KUD-a izveli su korizmene molitve tounjskoga kraja.

Posebno svečan  bio je nastup Ženskog vokalnog ansambla ZWIZDE iz Zagreba, koji je izveo nekoliko korizmenih pjesama Slavonije. ZWIZDE su izvodile pjesme, a prigodne recitacije kazivala je Inka Salopek iz Ogulina.

Članovi KUD-a „Tounjčica“ bili su obučeni u ženske korizmene oprave tounjskoga kraja, muške svečane mandure, muške zimske mandure i muške mandure nastale pod utjecajem vojske i građanske mode. Prema istraživanju žene su u korizmi nosile: bijelu petopolku ili jolač, opleće puškicu, tamna tkanicu, crni zastor i crni rubac. Nije bilo nakita i čipke na opleću. Ako žena nije imala puškicu opleće, onda je svečano opleće nosila naopak. Ako pak žena nije imala crni zastor, onda je nosila tamni zastor naopak da se ne vidi svila ili kakav ukras. Članovi dječje skupine KUD-a bili su obučeni u nove šivane dječje narodne nošnje tounjskoga kraja. Podsjetimo, financijska sredstva za rekonstrukciju dječjih narodnih nošnju, dobivena su zahvaljujući projektu Karlovačke županije u 2019. godini. U izradi dječjih narodnih nošnji sudjelovali su: Marica Brletić Jovanka, Mare Brletić Petrićka i krojački Obrt Škarica, vl. Jasenke Rendulić.

Nakon koncerta, prezentiran je osmi broj glasnika Tounjčica. Članovi KUD-a su posebno ponosni što redovito izdaju ovaj glasnik, te u njega bilježe vlastite aktivnosti i istraživanja koja provode. Prije samog kraja koncerta snimljena je zajednička fotografija svih sudionika koncerta, te su uručeni pokloni gostima koje su izradile Snježana Vukmanić i Jasmina Capan.

U večernjim satima održana je izvještajna skupština KUD-a „Tounjčica“, te druženje članova KUD-a i ženskog vokalnog ansambla ZWIZDE. Na skupštini su podnešena izvješća o aktivnostima u 2018. godini te najavljene buduće aktivnosti. Ono što je posebno naglašeno jest realizacija projekta koji je dobiven od Ministarstva kulture u iznosu od 20.000.00 kn. Na skupštini se prisutnima obratio i Krešimir Očić, predsjednik LD Srnjak, koji je izrazio zadovoljstvo suradnjom KUD-a i Lovačkog društva, te ponudio pomoć KUD-u, kako bi se suradnja što bolje nastavila.

Članovi KUD-a zahvaljuju: fra Anti Bekavcu, pjevačicama Župe, voditeljici koncerta Inki Salopek, voditelju Saniju Francetiću, članovima Lovačkog društva Srnjak iz Tounja, članicama ženskog vokalnog ansambla ZWIZDE i njihovom voditelju Pavi Begovcu, načelniku Općine Tounj Ivici Sopeku, Bogdanki Šlat te svim mještanima Tounja koji rado prate sve aktivnosti KUD-a.