Izgradnja malih hidrocentrala na šest rijeka Općine Tounj

0
688

Ovih dana dignuta je velika galama i prašina oko gradnje male hidrocentrale od 250 kw u Tržiću Tounjskom na rijeci Mrežnici.

Neshvatljiva je zločestoća, mržnja i ne kultura, ne poznavanje propisa ovlasti općine Tounj mnogih pojedinaca poput Peđe Gvozdića, tzv. ljepotica Martina Brajdić Manojlović i tzv. Eko udruga koje su odjednom progledale i briga ih je za okoliš samo kad treba tračati i pljuvati po nedužnima.

Dušebrižnici okoliša, ljepotice i ljepotani fasciniran sam Vašom brigom i ne kulturom za okoliš naše lijepe općine, ali je upućena u krivom smjeru i na krivu adresu.

Kao dugogodišnji načelnik općine nemam nikakve ovlasti niti ingerencije vezano za dozvole gradnju malih ili bilo kakvih hidrocentrala na području općine. Investitor je privatna osoba – tvrtka KELEMEN ENERGIJA d.o.o.  koja radi na svom zemljištu prema građevinskoj dozvoli, posebnim uvjetima i svim projektima i dozvolama koje je dalo MINISTARSTVO ZAŠTITE OKOLIŠA , GRADITELJSTVA I PROSTORNOG UREĐENJA, zatim HRVATSKE VODE, HEP, MINISTARSTVO KULTURE RH jer su mlinice pod zaštitom spomenika kulture a vodotoci rijeke u vlasništvu RH. Općina Tounj nema čak u svom vlasništvu nikakvo zemljište u blizini gradnje male Hidrocentrale pa ne može zabraniti takvu gradnju ni predstavničko tijelo, a kamoli moja malenkost kao izvršna vlast općine.

Male hidrocentrale su stavljene u Prostorni plan općine Tounj kojega je općinsko vijeće općine Tounj donijelo jednoglasno a ne načelnik. Suglasnost na prostorni Plan općine daje Županija i Ministarstvo Zaštite okoliša prostornog uređenja i graditeljstva RH i u skadu je sa Prostornim planom županije I države.

Bilo bi dobro kada bih imao ovlasti kakve mi vi dajete. Sto se tiče zaštite okoliša od svog rođenja sam uz rijeke i poznam svaki kamenčić i tisuće i tisuće sati sam radio na čišćenju kanjona rijeka od zagađenja što imate na našim web stranicama od spašavanja rakova na rijeci Tounjčici, poribljavanja gradnje razrušenih slapova sa Hrvatskim VODAMA, uređenje Tounjskog mosta, špilja, šetnica, poučnih ploča i dr. Tisuće tona smeća smo izvlačili godinama iz kanjona naših rijeka, al nisam Vas ni vaše roditelje niti čuo niti vidio u tim akcijama. Danas Tounj posjećuju mnogi turisti zahvaljujući mojoj brizi za okoliš i dobrim Tounjcima koji znaju čuvati svoje dvorište, a ne Vama šetačima koji hodate našim očišćenim i uređenim okolišem i samo roštiljate . Ponosan sam na svoje mještane koji su me desetljećima pratili i možemo reći da je naša općina među najčišćima u Hrvatskoj ako ne i u svijetu i takva će ostati.

Točno je da sam pozvao investitore da ulažu u općinu Tounj, al to se odnosi na sve grane gospodarstva poštujući sve propise a pogotovo zaštite okoliša jer i mi moramo od nečeg živjeti i zadržati naše stanovništvo na domaćim ognjištma jer svi krive lokalne samouprave da su veliki porezi, a vidite da nije tako. Mi potičemo gospodarstvo da mladi ne odlaze van i imaju radno mjesto u svom mjestu. Ne možemo svi živjeti u Zagrebu i ostalim gradovima Europe i svijeta.

Vaše kritike vezano za izgradnju uputite državnim institucijama, inspekcijama nadležnim za izdavanje dozvola, a ne općini Tounj ili mojoj nemoćnoj malenkosti. Kao građevinski inženjer i zaljubljenik prirode smatram da se sve gradi po propisima i dozvolama i da kad se završi gradnja male mini centrale krajem ljeta za par godina će sve obrasti i biti kao i prije jer su tu tri objekta bila legalno sagrađena koja su u Domovinskom ratu opljačkana i devastirana i vlasnik sada radi ono što mu je prije bilo uništeno.

A što se tiče Vaše tvrdnje da je to beznačajno povećanje proizvodnje el energije iz obnovljivih izvora enegije mislim da niste u pravu. U ovoj krizi niti jedan projekat nije beznačajan jer ta mala centrala će moći opskrbiti tri općine sa potrošnjom ulične rasvjete kao što su Tounj, Josipdol, Generalski stol a to je oko 7000 stanovnika koliko živi u tim općinama.

Evo gospodo ja Vas nisam vrijeđao prilikom obraćanja i ako nešto ne znate nije VAM opravdanje da nekog vrijeđate i svi bi morali paziti na osobnu kulturu poštovanje i argumente. Jao si ga nama ako vi budete vodili brigu o našem dvorištu i ekoligiji, a de ste takvi ljepotani sigurno bi vas primjetio na izborima za mis ljepote, a ja Vas nisam ni u šumi zapazio.

Gledajte šta se radi s druge strane Mrežnice na Slunjskoj strani vezano za festival glazbe MOMENTO DEMENTO, ali zelenih Vas i eko udruga nema nigdje zbog devastiranja okoliša.

S poštovanjem.

Općinski načelnik ing. Ivica Sopek v.r.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here