Folklorna baština Karlovačke županije 2.

0
99183

Karlovac 001Od 7. do 9. studenoga 2014. godine u Karlovcu, u Domu oružanih snaga RH „Zrinski“ održan je seminar za voditelje folklornih skupina pod nazivom“ Folklorna baština Karlovačke županije 2“.
Organizatori seminara bili su Hrvatski sabor kulture i Zajednica amaterskih kulturno-umjetničkih djelatnosti Karlovačke županije. Sadržaj seminara bilo je predstavljanje folklorne baštine Lasinje, Skakavca, Kamanja, Žakanja, Ogulinskog Zagorja, Draganića i Tounja te Međimurja. Predavači su bili Joško Ćaleta, Ivan Ivančan, Dražen Makarun, Miro Kirinčić, Ružica Salopek, Mojmir Golemac i Branko Rumenović.
Karlovac 015Narodnu nošnju Tounja prezentirao je Branko Rumenović. Predstavljena je narodna nošnja djece, mladog bračnog para, zimska nošnja, korizmena nošnja i radna nošnja tounjskog kraja. Sudionicima seminara pokazani su najstariji dijelovi tradicijske odjeće tounjskog kraja koji se nalaze u privatnoj zbirci. Spomenuta je i prikazana odjeća koja se razvijala pod utjecajem građanske mode. Prikazan je i tradicionalni nakit, oglavlja, ukrasi za kosu i vuneni tkani predmeti za svakodnevnu uporabu.
Osim sudionika iz Karlovačke županije, bilo je i sudionika iz ostalih dijelova Hrvatske, a KUD „Tounjčica“ iz Tounja predstavljali su Blaženka Crnić, Fanika Capan, Katarina Đurić, Ivana Capan i Branko Rumenović. Na samom kraju seminara podijeljene su potvrde o sudjelovanju.

Branko Rumenović, mag.oec.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.