Tounjski sir

0
3801

Tounjski sir poznat je kao vrhunska delikatesa čija izvorna receptura i priprema dolazi iz , kako i sam naziv kaže, gradića Tounja pokraj Ogulina u Karlovačkoj županiji.

Ovaj ukusan sir već se godinama proizvodi na obiteljskim popljoprivrednim gospodarstvima tounjskog kraja. Radi se o dimljenom siru koji se priprema od svježeg kravljeg mlijeka. Usireno mlijeko se usitnjuje žlicom ili rukom do veličine kukuruznog zrna, a ponegdje do veličine oraha ili jajeta. Usitnjena sirnina neko vrijeme se taloži, a nakon toga se iz nje rukama oblikuje lopta – gruda. Iz sira se, nadalje, istiskuje sirutka i oblikuje sir. Tako oblikovani uglađen sir se zatim soli. Sir se suši 2-3 dana. Što je dim bolji i što ga je više, to je sir prije gotov.

Danas se u proizvodnji tounjskog sira poseban naglasak stavlja na higijenu samog proizvodnog procesa. Sirane poput obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Paher sačuvale su istinsku vrijednost i autentičnost ovog autohtonog hrvatskog sira i na taj način pridonose očuvanju tradicije i gospodarsko-kulturne baštine tounjskog kraja. Uz tounjski sir, OPGPaher proizvodi i jednako ukusan sir škripavac i to isključivo iz svježeg sira, a svoju ponudu osvježili su skutom, sirutkom  i inovativnim sirevima poput onog sa začinskim biljem . Ova mala sirana pravi je primjer gospodarskog potencijala spajanja starinskih receptura sa suvremenim metodama sirarstva. Uz strateški plasman na tržište, tounjski sir se može kvalitetno iskoristiti i kao adut turističko-gastronomske ponude, posebice kontinentalnog turizma.

 

U nastojanju da tounjski sir dobije i formalni status izvornog hrvatskog (tounjskog) proizvoda, općina Tounj i Karlovačka županija pokrenule su zajednički projekt Izrade studije zaštite zemljopisnog podrijetla tounjskog sira . Projekt će financirati obje strane i to ravnopravno –  svaka strana sa 50% udjela, a naglasak je na dokazivanju uzročne veze između zemljopisnog područja i tounjskog sira. Studija će se izraditi u suradnji s Agronomskim fakultetom zagrebačkog sveučilišta.

Da je ovaj sir izrazito popularan govori i podatak da se svake godine u listopadu organiziraju Dani tounjskog sira. Tounjski sir postao je svojevrstan brand tounjskog kraja i daje mu prepoznatljivi identitet s gastronomskog aspekta čime navedena studija dobiva još veći značaj.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.